A6 bij Almere eerste energieneutrale snelweg van Nederland

A6 bij Almere eerste energieneutrale snelweg van Nederland

Het A6 traject tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost wordt het eerste energieneutrale stuk snelweg van ons land. Over een afstand van ruim dertien kilometer lengte worden zonnepanelen geplaatst, waardoor de weg geheel in zijn eigen energiebehoefte kan voorzien, schrijft De Telegraaf.

Vanmiddag geeft minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) het startsein voor de aanleg van de ’groene A6’, door de Nuna Solar (zonne)auto over de weg te laten rijden. Het doel van het Rijk is om in 2030 alle snelwegen, in totaal zo’n 2500 km asfalt, volledig zelfvoorzienend te laten zijn op energiegebied.

„Dit betekent dat nieuwe bruggen en sluizen energie opwekken die wordt ingezet voor het eigen netwerk. De weg en directe omgeving krijgen een belangrijke rol bij die opwekking, want zonnepanelen en windmolens langs snelwegen, op dijken en sluiscomplexen moeten elektriciteit gaan leveren voor verkeerscentrales”, aldus RWS-woordvoerder Erik Suik. „Daarnaast wordt ingezet op de ontwikkeling van asfalt dat zorgt voor minder brandstofverbruik en op innovaties zoals een weg die de energie levert aan het verkeer dat er over heen rijdt”, aldus de zegsman.

Op het A6-traject bij Almere worden onder andere zo’n 10.000 zonnepanelen geplaatst die net zo veel energie leveren als nodig is voor de verlichting en het verkeersmanagementsysteem op de weg.

Illustratie: Rijkswaterstaat

Leave a Reply

Close