Annemarie Jorritsma, veelbesproken oudburgemeester

Annemarie Jorritsma, veelbesproken oudburgemeester

Annemarie Jorritsma-Lebink was acht jaar lang burgemeester van Almere. De VVD-politica woont nog altijd in villawijk Almere Overgooi en is tegenwoordig Eerste Kamerlid. Ze is getrouwd met Gerlof Jorritsma en heeft twee dochters: Maayke en Minke.

Burgemeester

De geboren Hengelose begint haar politieke carrière in Bolsward. Daar wordt ze ontdekt en stroomt in 1982 in de Tweede Kamer namens de VVD. In 1994 wordt ze zelfs minister met Verkeer en Waterstaat in haar portefeuille. In 1998 stapt ze over naar Economische Zaken en wordt ze tevens vice-premier in het kabinet onder Wim Kok. In 2003 wordt ze, wellicht vanwege de affaires die aan haar kleven, benoemd tot burgemeester in Almere. Dat doet ze twee periodes met vrij veel succes. Ze zet Almere op de kaart als groeistad, weet de stad een iets beter imago op het gebied van veiligheid te geven, stimuleert de vele nieuwbouwwijken en weet redelijk om te gaan met de opkomst van de lokale PVV-fractie. In 2015 neemt ze na twee periodes afscheid en wordt opgevolgd door Franc Weerwind.

Affaires

In 2002 komt het eerste smetje op haar blazoen. Ze raakt in opspraak door nogal warme banden met bouwbedrijf Koop Tjuchem. Haar naam komt voor in de schaduwboekhouding. In de daaropvolgende parlementaire enquêtecommissie Bouwnijverheid wil ze nauwelijks wat zeggen. Vier jaar later raakt ze opnieuw in opspraak, ditmaal in de zogenaamde grondwaterpomp-affaire. Ze wordt ervan beschuldigd zonder vergunning een koelings/verwarmingsinstallatie onder haar kapitale villa in Overgooi te hebben aangelegd. Ze is daarover zelfs gewaarschuwd door de Commissaris van de Koningin. Het oppompen zou water onttrekken aan een waterlaag van drinkwaterkwaliteit, en daarvoor moest bovendien een beschermende kleilaag doorboord worden. Boeren in de omgeving krijgen geen toestemming, maar Jorritsma komt ermee weg. En dan is er nog de bouwvergunning van haar woning. Op het enorme perceel (aanschafwaarde aan grond liefst 500 duizend euro) mag officieel maar één woning worden gebouwd, maar Jorritsma laat er drie op bouwen, zodat haar dochters Maayke en Minke er ook een huis met hun gezin kunnen bewonen. Het optrekje wordt gebouwd voor liefst vier miljoen euro.

Botsingen met de media

Annemarie-_jorritsma_RutgerZo makkelijk als het Jorritsma vergaat in de politiek, zo moeizaam is haar verstandhouding met verschillende media. Met name kritische media als Powned en Geenstijl weigert ze te woord te staan, maar ook van De Telegraaf is ze geen fan. Haar bekendste botsing is die met Rutger Castricum van het Pownews. De toenmalig burgemeester raakt zo geïrriteerd door de pedante interviewer dat ze hem probeert dood te zwijgen en weg loopt.

Leave a Reply

Close