Bob Friedländer, de bekendste fotograaf van Almere

Bob Friedländer, de bekendste fotograaf van Almere

Bob Friedländer is dankzij zijn fotografiewerk uitgegroeid tot één van de bekendste Almeerders. Als er ergens iets gebeurt, staat Bob vooraan met zijn camera om plaatjes te schieten voor De Telegraaf en vroeger de Almare, het Nieuws van de Dag en AlmereVandaag.

Friedländer komt uit een klein Joods gezin van drie kinderen. Hij heeft Duitse ouders. In 1937 vlucht hij voor de nazi’s omdat zijn vader Joods is. Hij duikt tijdens de bezetting groeit na de oorlog op bij zijn moeder in Amsterdam-Zuid. Hij volgt vanaf 1954 de Vierjarige Handelsschool in Amsterdam. Toch is het de fotografie die hem meer trekt, mede vanwege zijn familie in Berlijn. Vanaf 1964 werkt hij als fotograaf vanuit zijn kantoortje in de Amsterdamse Jordaan. Bob groeit uit tot bekend sportfotograaf met een grote voorliefde voor Ajax. Hij schiet historische plaatjes van onder meer Cruijff. In 1980 verruilt hij Amsterdam voor Almere en wordt de vaste fotograaf van De Almare. Niet onvermeld mag zijn vrouw Michelle blijven. Zij is zijn steun en toeverlaat, waar hij ook gaat. Bob wordt door bekenden geroemd om zijn humor en enthousiasme. Hij heeft honderden, zo niet duizenden, foto’s geleverd aan De Telegraaf en leerde verschillende fotografen de fijne kneepjes van het vak.

In 2015 krijgt Bob Friedländer de 41e Tegel van Almere vanwege zijn oeuvre als fotograaf, nadat liefst tachtig procent van de Almeerse bevolking op hem heeft gestemd. Hij is dan al liefst vijftig jaar actief als beroepsfotograaf en razend populair in de polderstad. Daardoor raakt hij ook goed bevriend met voormalig burgemeester Annemarie Jorritsma. De afgelopen jaren zijn Michelle en hij, mede door de stevige bezuinigingen in krantenland, minder op de voorgrond te vinden bij evenementen: ,,De overgang naar digitale fotografie heeft het moeilijker gemaakt voor ons. Je kunt met je mobiele telefoon hele aardige plaatjes maken tegenwoordig. En dat merken we”, zei hij daarover tegenover Dichtbij. Wat ook niet helpt is dat zijn apparatuur in 2015 wordt gestolen uit zijn auto.

Leave a Reply

Close