Clarence Seedorf

Clarence Seedorf

Clarence Seedorf woont al jaren in het buitenland, zijn roots liggen echter in Almere.

Echnaton

Seedorf groeide op in Almere. Hij ging naar scholengemeenschap Echnaton, al stond toen al voetbal voor hem op nummer één. In die tijd bestonden er nog geen topsportklassen, maar dat weerhield hem er niet van de jeugdopleiding van Ajax te doorlopen. Na schooltijd at hij snel een paar boterhammen van zijn moeder, omdat door vader Johan met de auto naar de training van Ajax te worden gebracht. Seedorf begon zijn loopbaan in het seizoen 1982-1983 bij AS’80, gevolgd door drie seizoenen bij Reaal Almere.

Daarna volgde een prachtcarrière waarin hij uitgroeide tot de meest succesvolle Nederlandse voetballer aller tijden dankzij een viervoudige winst van de Champions League. De in Paramaribo geboren middenvelder deed dat met drie verschillende clubs: Ajax, Real Madrid en AC Milan.

Wereldverbeteraar

Als eerbetoon kreeg Seedorf in 2007 een ‘Playground’ naar zich vernoemd in Stedenwijk. In 2013 keert Seedorf even terug op Echnaton. Hij treedt dan toe tot het bestuur van Laureus Nederland: „Het is mijn missie de wereld een stukje beter te maken”, vertelde Seedorf in de aula van zijn oude school aan een batterij journalisten. „Voetbal is een bindmiddel; het moet alleen op de juiste manier worden gebruikt. Ook de voetbalwereld moet ietsje verder kijken dan de neus lang is. Vooral als het gaat om sociale verantwoordelijkheid.” Naar eigen zeggen dateert zijn wens om de wereld te verbeteren vanaf zijn zevende levensjaar, toen hij op televisie beelden zag van hongersnood in Ethiopië.

In datzelfde jaar is hij ook even te gast bij Almere City in het kader van zijn trainerscursus. ,,Ik ben hier toch opgegroeid en Almere City FC is een mooie club geworden. Daarnaast heb ik een goede relatie met oud-collega’s die hier nu werkzaam zijn. Arie van Eijden bijvoorbeeld gaf me bij Ajax mijn eerste contractje, (‘een koelkastcontract kon je het noemen’).”

In 2014 werd ook de Clarence Seedorf Achievement Award in het leven geroepen, voor een sporter die veel voor de stad heeft betekend in het zonnetje te zetten en te bedanken voor zijn inzet. Naar eigen zeggen heeft Seedorf nog steeds ‘warme gevoelens’ als hij denkt aan Almere.

Newer Post
Older Post

Leave a Reply

Close