Floriade 2022

Floriade 2022

In 2022 is Almere gastheer voor de wereldtuinbouw-tentoonstelling Floriade. Op deze zevende editie staat de innovatiekracht van de Nederlandse tuinbouwsector centraal. Almere geeft dat vorm middels een groene deken die als het ware over de stad wordt gelegd, met het Weerwater als denkbeelding centrum. Al ver voor de daadwerkelijke start is al veel te doen rondom de Floriade 2022 in Almere, nadat bij voorganger Venlo achteraf de nodige lijken uit de kast rolden. In dit Dossier Floriade schetst AlmereActueel.nl wat voor moois er staat gebeuren, maar ook welke bedenkingen critici hebben, met name over de kosten.

Floriade 2022 Almere, Go Greener

De Floriade komt als een groene deken over het Weerwater te liggen

De Floriade komt als een groene deken over het Weerwater te liggen

Bij de toewijzing in 2012 schetst Henk Mulder, toenmalig wethouder enthouisast hoe de Floriade een groene deken over de stad zal leggen: ,,Het Floriadeterrein wordt met haar boulevard, plantenbibliotheek (arboretum), innovatiewerkplaats en Groene Campus een levend laboratorium. Hier worden nieuwe technologieën onderzocht en toegepast op het gebied van voedsel, energie, water, afval en mobiliteit”, licht verantwoordelijk wethouder Henk Mulder toe. “We
bundelen hierin kennis en expertise met het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, Provincie Flevoland en kennisinstellingen als TNO. Sterker nog, iedere Almeerder kan met een kansrijk initiatief een bijdrage leveren aan de Floriade en het groener maken van Almere. Ons motto ‘Go Greener’, geldt voor de gehele stad. Zowel in aanloop naar –‘The Making of’ – als tijdens het evenement. Maar ook in de verdere toekomst”, benadrukt Mulder. “De Floriade is een aanzet voor een toekomstige woonwijk; een groene tegenhanger voor het stadscentrum aan de overkant van het Weerwater.”

De Floriade 2022 heeft ook een educatieve en wetenschappelijke component. Kennis, producten en technologieën uit de tuinbouw worden gedeeld om oplossingen te vinden voor globale verstedelijkingsvraagstukken op het gebied van voedsel, energie, water en gezondheid. Op de wereldtuinbouwtentoonstelling worden oplossingen verkend en ontdekkingen gedaan die ‘bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzame en leefbare stad’, stelt de organisatie.

Floriade 2012 in Venlo

De vorige editie van de Floriade vond in 2012 plaats in Venlo. Zo’n twee miljoen bezoekers kwamen af op het evenement, minder dan gehoopt. Bovendien gaven die bezoekers minder uit en carpoolden ze meer dan gedacht, waardoor de parkeeropbrengsten tegenvielen. Om die reden werd na afloop van de Floriade 2012 in Venlo niet zozeer nagesproken over de prachtige bloemetjes en plantjes, maar over het miljoenentekort van meer dan tien miljoen euro.

Zorgen over miljoenenstrop

Floriade2022artistimpressionAl ver voordat de Floriade daadwerkelijk neerstrijkt in Almere klinkt er veel bezorgdheid, met name over het financiële aspect. Niet zo verwonderlijk na het echec in Venlo. Zo vertrouwt de PVV wethouder Tjeerd Herrema het Floriade-dossier niet toe omdat hij in het verleden de kosten van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam gierend uit de klauwen liet lopen.

Hans van Driem, voormalig directeur commerciële zaken van de Floriade in 1992 in Zoetermeer, oprichter van Walibi is eveneens kritisch in Almere Zaken: ,,De gemeente Almere heeft gekozen voor de meest dure locatie die er is. De Floriade is essentieel in Holland-promotie. Het is een uniek instrument om Nederland internationaal neer te zetten. Het is goed voor de BV Nederland, maar door gepruts van de gemeente Almere dreigt het nogal mis te lopen. Als de gemeente zo doorgaat loopt ze sowieso een tekort van 20 miljoen euro op. Dat betekent het eind van de Floriadereeks.”

Leave a Reply

Close