Franc Weerwind, Obama van Almere

Franc Weerwind, Obama van Almere

Burgemeester Franc M. Weerwind wordt ook wel de ‘Obama van Almere’ genoemd. Hij werd in 2015 benoemd als opvolger van Annemarie Jorritsma.

Franciscus Max Weerwind (1964) was daarvoor eerste burger geweest in Velsen, waar zijn bijnaam ‘de Obama van Velsen’ werd geboren. Hij is ook ’s lands eerste donkere burgemeester van een grote stad.

Boksen

Hij groeit, samen met broer John, op in Nieuw-Vennep. Zijn vader is verpleegkundige, zijn moeder lerares Nederlands. In zijn jeugd deed de geboren Amsterdammer aan kickboksen en was daarin tamelijk getalenteerd.Als tiener werkt hij in het brugrestaurant boven de A4 als ober. Toen al bleek hij een vlotte prater. Na zijn jeugd komt hij ook in aanraking met discriminatie vanwege zijn huidskleur. Soms weigeren portiers hem bij discotheken.

Weerwind gaat bestuurskunde studeren in Leiden en wordt lid van D66. Hij komt ook bij studentenvereniging Minerva, waar hij in hetzelfde jaar instroomt als Koning Willem-Alexander. Volgens bekenden is Weerwind dan al bewust bezig met zijn netwerk voor later. In die tijd trouwt hij ook zijn vrouw Ilse Overzier, die hij kent uit IJmuiden. Ze werkt als zelfstandig ondernemer. Inmiddels hebben ze twee kinderen. De D66-politicus begint zijn carrière in 2000 als adjunct-gemeentesecretaris in Leiderdorp. Een jaar later stapt hij over naar Wormerland, waar hij gemeentesecretaris wordt. Eind 2004 wordt Weerwind benoemd tot burgemeester van de gemeente Niedorp om na vijf jaar over te stappen naar Velsen.

Ambitie

Het mag duidelijk zijn: de van origine Surinaamse ‘Obama van Almere’ is ambitieus. Dat beweegt ook hem ertoe te solliciteren in Almere als opvolger van Annemarie Jorritsma. Uit dertien kandidaten wordt hij door de sollicitatiecommissie – onder voorzitterschap van PVV-leider Toon van Dijk – gekozen als meest geschikte kandidaat vanwege zijn ruime bestuurlijke ervaring. Of Weerwind het net als Jorritsma ook acht jaar volhoudt als burgemeester van de polderstad is nog maar te bezien. Hij liet zich al eens ontvallen zeker niet direct ‘nee’ te zeggen wanneer hij in de toekomst zou worden gevraagd voor een ministerschap of rol als staatssecretaris.

Weerwind is actief op Twitter en Linkedin.

Leave a Reply

Close