Herrema erkent: ‘Floriade-traject onderschat’

Herrema erkent: ‘Floriade-traject onderschat’

Het hoge woord is eruit. Wethouder Tjeerd Herrema erkent dat de gemeente Almere de organisatie van de Floriade in 2022 heeft onderschat.

,,Door de economische crisis in de afgelopen jaren is bij de gemeentelijke Dienst Stedelijke Ontwikkeling veel kennis weggeëbd”, stelt Herrema in het Financieel Dagblad. ,,Met de tijd van grote projecten ver achter ons, is voor 30% tot 40% gesnoeid in ons arsenaal planners. Door gebrek aan ervaring is het Floriade-project onderschat en moeten we nu alle zeilen bijzetten om het vlot te trekken.”

De Floriade in Venlo in 2012 draaide uit op een miljoenenverlies. ,,Aan een project van die omvang kleven nu eenmaal natuurlijke risico’s”, stelt de PvdA-wethouder. Die is hij bereid te nemen. ,,De Floriade is van internationaal belang en met 2000 tot 2200 directe arbeidsjaren en 900 tot 950 indirecte arbeidsjaren een banenmotor voor de regio. Bovendien is de impact te voelen tot ver na 2022, zo is de bedoeling. Na afloop van de tentoonstelling moet op het 60 hectare grote terrein een groene stadswijk verrijzen.”

,,Het is nu zaak aan draagvlak te bouwen”, gaat hij verder. ,,We moeten in Almere doorbreken dat dingen mislukken”, zegt Herrema, impliciet verwijzend naar projecten als schaatstempel Icedome die in Almere nooit van de grond kwam. ,,Afgezien van de imagoschade zijn er straks in 2018 voor de Floriade tal van contracten gesloten. Die eenzijdig opzeggen gaat miljoenen kosten. Stoppen is geen optie.”

Leave a Reply

Close