Joram van Klaveren

Joram van Klaveren

Hoewel Joram van Klaveren werd geboren in Amsterdam, is zijn link met Almere sterk. De politicus woont in Almere en zat namens de VVD in de gemeenteraad. De meeste bekendheid vergaarde hij echter als lid van de PVV.

Toch stond de politieke wieg van de liefhebber van dure maatpakken niet bij de VVD of PVV, maar bij de ChristenUnie. Daar liep hij stage bij het partijbureau. Tussen 2006 en 2009 neemt hij namens de VVD plaats in de Almeerse gemeenteraad. Hij was daarin kameraad van Mark Pol, die later wethouder Financiën werd. Samen richtten ze de JOVD Almere op.

Talent binnen de PVV

Na 2009 werkt hij zich op binnen de PVV. Hij is fractiemedewerker en schrijft mee aan het boek ‘De schijnelite van de valse munters’ van Martin Bosma. Hij treedt toe tot de provinciale PVV-fractie en wordt gezien als groot talent van de partij van Geert Wilders.

Rechtser dan de VVD, netter dan de PVV

Van Klaveren blijkt echter andere plannen te hebben. Na de bekende ‘minder, minder, minder’-speech van Wilders besluit Van Klaveren uit de PVV te stappen. Hij neemt zijn kamerzetel mee en richt samen met een andere vertrekker uit de Partij voor de Vrijheid, Louis Bontes, Voor Nederland (VNL) op. Zijn koers: ,,Rechtser dan de VVD, netter dan de PVV.”

Om de partij een boost te geven, trekt VNL de geschrapte advocaat Bram Moskowicz aan als boegbeeld, maar na een paar maanden van teleurstellende onzichtbaarheid in de publiciteit stuurt Van Klaveren Moscowicz de laan uit.

Godsdienstleraar

Joram groeide op in Amsterdam-West, woonde daarna enkele jaren in de Bijlmer, maar vanwege de criminaliteit verhuisde men op zijn dertiende naar Almere. Moeder Van Klaveren was leerkracht, vader had een eigen bedrijf. Hij leek overigens voorbestemd voor een carrière in het onderwijs, mede omdat hij het talent ontbeerde om profvoetballer te worden, wat hij eigenlijk het liefst was geworden. Hij studeerde daarop Godsdienstwetenschappen en Levensbeschouwing aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Daarna ging hij het onderwijs in en ging onder meer lesgeven op het Trinitas Gymnasium in Almere.

De kale doch zongebruinde (geen zonnebank, bezweert hij) politicus was in het verleden vrijwilligers bij verzorgingstehuis Polderburen. Van Klaveren is getrouwd met de half-Surinaamse Denise (docente van kinderen met een psychiatrische indicatie), samen hebben ze twee dochters en wonen nog altijd in Almere. Volgens Elsevier doet ze dat in een ruime woning, ingericht in grijs- en wittinten, met een grote achtertuin en een plastic glijbaan. In zijn vrije tijd doet hij aan fitness en tennis.

Leave a Reply

Close