Jörgen Raymann, cabaretier en ambassadeur van Almere

Jörgen Raymann, cabaretier en ambassadeur van Almere

Jörgen Raymann is één van de bekendste Almeerders. De Surinaamse cabaretier, die overigens werd geboren in Amsterdam, is ook met recht een ambassadeur van de stad en werd in 2015 onderscheiden met een lintje. Hij bewoont met zijn vrouw Sheila Mannen en dochters Melody en Jalisha heeft hij een mooi huis.

Tante Es

De televisiepersoonlijkheid is vooral bekend van de show ZO Raymann! en Raymann is Laat. En dat terwijl hij aanvankelijk economie studeerde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Jörgen Henri Raymann speelde ook verschillende theatervoorstellingen en spreekt stemmen in voor films, zoals Kung Fu Panda. Zijn bekendste typetje is Tante Es, waarin hij bekende Nederlanders gedurfde vragen stelt waardoor ze met de billen bloot moeten. Hij besluit in 2016 echter de soepjurken van Tante Es voorlopig in de kast te hangen.

Moksi

Raymann is een moksi, de Surinaamse term voor mengelmoes. Zijn voorouders kwamen uit Afrika, Europa, Azië en Zuid-Amerika.,,Wat ben je dan wel, vragen mensen mij wel eens. Nou, ik hoor gewoon overál bij! Moksi’s zijn de nieuwe wereldburgers, want de mens vermengt zich steeds meer. Ik voel me overal thuis. Ik heb nooit problemen gehad met mijn achtergrond of met mijn identiteit. De wereld is van ons allemaal en ik vertik het om me in een hokje te laten duwen”, zegt hij in gesprek met de NCRV-gids.

Privé kende hij enkele jaren geleden een moeilijke periode, vertelde hij aan het AD ,,Alles leek mis te gaan. Ik was altijd gewend mijn zin te krijgen, maar kreeg nu zware klappen. Ik zwolg in zelfmedelijden”, zegt hij, verwijzend naar de hartstilstand van zijn vader en het overlijden van zijn pas 23-jarige zus. Raymann zocht toevlucht in drugs, maar ontmoette ook Sheila kennen. Zij stelde hem voor de keus: ,,Ze zei: ‘Het is die shit eruit of ik’. ‘Oké’, zei ik, ‘dan stop ik’.”

Suriname

Raymann bewoont in Almere inmiddels een kapitale villa. Die liet hij bouwen nadat hij een groot stuk grond had aangeschaft. De stad doet hem naar eigen zeggen denken aan Suriname. Ook het huis doet denken aan het huis waarin hij opgroeide. ,,Zo groen, de serene rust en ’s morgens het geluid van vogels”, vertelde hij aan Weekend. ,,Ik ben gek op vuur. Dat herinnert me aan mijn jeugd in Suriname, als we gingen kamperen in het bos en dan een groot vuur maakten waar we om heen zaten”, vervolgt hij, uitleggend waarom hij een open haard heeft. Overigens zit hij niet echt te wachten op ongenodigde gasten: zijn villa is omringd door een hoog hek, voorzien van bewakingscamera’s die de situatie 24 uur per dag, 7 dagen per week monitoren. Wel zou hij nog graag een huisje op Curaçao of Aruba willen kopen.

Onderscheiding

De liefde is overigens wederzijds, want Almere is gek op Raymann. Hij ontving in april 2015 een lintje uit handen van toenmalig burgemeester Annemarie Jorritsma. Ze sprak daarbij: ,,Raymann polariseert niet, maar zet ons zonder belerend te zijn aan het denken. Hij maakt ons aan het lachen, meestal om onszelf. Zo houdt hij ons een spiegel voor.” Aanleiding voor de onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje Nassau is zijn inzet voor kindertehuizen in Suriname en zijn rol als ambassadeur van Unicef. ,,Hij dankt de eer ook door zijn ‘voorbeeldfunctie die hij vervult in de multiculturele samenleving”, voegde Jorritsma eraan toe.

Leave a Reply

Close